Προσωπικά δεν θα ήθελα να αποχαιρετίσω το απερίγραπτα ξεχωριστό και αλλόκοτο 2020 με πρόθεση διωγμού και αποστροφής, αν και δεν απέχω πολύ από το να επιδοθώ με μένος σε τελετουργικά εξορκισμού περασμένων καιρών.

Όμως όχι. Θα προτιμούσα να το αποχαιρετίσω με διάθεση αναγνώρισης, και να το ξεπροβοδίσω προσπαθώντας να αποτιμήσω με ψυχραιμία και ουδετερότητα όσα συνέβησαν. Που σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι απόλυτα κακό ή απόλυτα καλό.

Θα προτιμούσα να αναρωτηθώ για ότι καινούργιο ανακάλυψα για το πως λειτουργεί ο εαυτός μου και ο κόσμος γύρω μου.
Για το πως κατάφερα να ανταποκριθώ σε στιγμές που δεν περίμενα πως θα το κάνω.
Για το πως θα μπορούσα να αξιολογώ καλύτερα τα όσα θεωρώ δεδομένα.
Για το πως είχα λίγο ακόμα αντοχή και λίγη ακόμα υπομονή και λίγο ακόμα θάρρος εκεί που νόμιζα πως “ως εδώ και μη παρέκει!”.

Θα προτιμούσα να απαριθμήσω τις υπερβάσεις που έκανα, τις στιγμές ανημποριάς και περιορισμού που ξεπέρασα, τις ανακατατάξεις στον τρόπο ζωής, στη σκέψη και στις ενέργειές μου που στήριξαν, αγκάλιασαν και χώρεσαν φυσιολογικά αλλά δύσκολα συναισθήματα όπως η ανασφάλεια, η απογοήτευση, η ανία, η απελπισία, ο θυμός και ο φόβος.
Και θα ήθελα να παρακαλέσω όσα βίωσα να μου χρησιμεύσουν έστω και στο ελάχιστο ως μαθήματα και εξοπλισμός ζωής.

Θα προτιμούσα να κάνω όλα τα παραπάνω αλλά δεν είναι και βέβαιο πως θα τα καταφέρω. Τουλάχιστον ξέρω πως αποτιμώντας την “Εμπειρία 2020” θα τιμήσω και θα αποδεχτώ λίγο περισσότερο το αναπάντεχο της ζωής. Και ίσως έτσι κάνω πιο χειροπιαστή τη συνειδητοποίηση πως η ζωή, πέρα από ωραία είναι απρόβλεπτη και δύσκολη και συχνά σκληρή αλλά το ίδιο είμαι κι εγώ. Το ίδιο είναι και οι άλλοι. Σίγουρα δεν είναι μια διαπίστωση που με ευχαριστεί όμως αν αυτά τα δεχτώ ως δεδομένα, ίσως όλα γίνουν λίγο πιο εύκολα επειδή θα έχω πιθανόν μειωμένες προσδοκίες και λιγότερο παράλογες απαιτήσεις από τη ζωή, τον εαυτό μου, τους άλλους.

Εύχομαι να είναι το Νέο Έτος γεμάτο από πνοή ζωής και δύναμης μπροστά σε ότι δύσκολο και γεμάτο από όσα είναι για τον καθένα σημαντικά.
Ζεστές ευχές για μια καλύτερη χρονιά, πιο γλυκιά και λίγο πιο εύθυμη.

 

Photo by Paige Cody on Unsplash

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

https://ereismacoach.com/wp-content/uploads/2018/07/Ereisma_logo_RGB-160x160.png

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Copyright by ereisma. All rights reserved.

Web Design Supervisor – Skafandro

Copyright by ereisma. All rights reserved.

Web Design Supervisor – Skafandro