Όλοι ανεξαιρέτως, πορευόμενοι είτε στην εργασία είτε στην καθημερινή μας ζωή, συναντάμε δυσκολίες και εμπόδια που το πιθανότερο είναι πως δεν είχαμε υπολογίσει. Αλλιώς φανταζόμασταν τα πράγματα και αλλιώς τα βλέπουμε να γίνονται στην πραγματικότητα.

Είναι όμως αυτό μια παράμετρος οπισθοχώρησης; Εξαρτάται, είναι η απάντηση και το εξαρτάται μπορεί να σημαίνει πολλά.

Ο μόνος τρόπος για να ξέρουμε πάντως, είναι να αντιμετωπίσουμε ευθέως όσα μας δυσκολεύουν. Αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο ούτε και κάτι που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Και αντίθετα από κάποιες σύγχρονες απόψεις, η ισχυρή θέληση και οι θετικές δηλώσεις δεν αρκούν.

Πως όμως αντιμετωπίζω κάτι; Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως καταφέρνει κανείς να παραμείνει σταθερός και ενεργοποιημένος στο στόχο του, όταν κάποια πράγματα δείχνουν αξεπέραστα;

Η απάντηση φυσικά δεν απλή ούτε και υπάρχει μόνο μια. Θα έλεγα όμως ότι μια καλή αρχή γίνεται όταν αποσπάμε την προσοχή μας από το πρόβλημα. Όταν εστιάσουμε στο να χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες που διαθέτουμε ώστε να ανακαλύψουμε μια πιο δημιουργική λύση. Αυτό γίνεται αφού εξετάσουμε με κάθε ειλικρίνεια το σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Με την εξέταση, συνειδητοποιούμε, γνωρίζουμε και δεχόμαστε ότι ένα ή περισσότερα πράγματα λείπουν ή δυσκολεύουν ή κάνουν αδύνατη την πορεία που έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε. Και επειδή είναι πιθανό, ειδικά στην αρχή, να νιώθουμε συχνά άβολα και δυσάρεστα, χρειάζεται να είναι κανείς έτοιμος να δεχτεί αυτή τη δυσαρέσκεια ως μέρος της διαδικασίας.

Το παρήγορο είναι πως η δυσάρεστη αυτή θέση είναι παροδική. Και παρότι ανεπιθύμητη, τελικά αποδεικνύεται απαραίτητη επειδή όταν αναγνωρίσουμε τι εμποδίζει και σε τι βαθμό το επιθυμητό αποτέλεσμα, έχουμε στη διάθεσή μας την ευκαιρία να αποφασίσουμε τι μπορούμε να καλύψουμε, τι είναι εφικτό και τι όχι να διορθώσουμε, τι επιθυμούμε και τι όχι να αλλάξουμε.

Αντιμετωπίζω δεν σημαίνει ότι τα εμπόδια και οι δυσκολίες με υπερβαίνουν ή εξαφανίζονται.
Αντιμετωπίζω σημαίνει ότι όλα γίνονται πιο ξεκάθαρα και αρκετές φορές το πολύπλοκο γίνεται πιο απλό.
Έτσι έχω μια πιο αντικειμενική εικόνα για τον εαυτό μου και για το τι θέλω να καταφέρω, έχω τη δυνατότητα να αξιολογήσω και να εξετάσω με ψυχραιμία και διαύγεια πιθανές λύσεις.

Και τι κερδίζω τελικά αν αντιμετωπίσω ευθέως την κάθε δυσκολία;

Ανεξάρτητα αν πετύχω ή όχι το αποτέλεσμα που είχα στο μυαλό μου, έχω πλέον αναπτύξει ή αναδείξει περισσότερες δυνατότητες. Έχω μάθει να συγκρίνω, να διακρίνω, να εφαρμόζω. Πιθανόν να έχω αλλάξει κάποιες από τις μη βοηθητικές παραδοχές μου ενώ παράλληλα γνωρίζω ότι διαθέτω κάποια από τα υλικά για να χτίσω γέφυρες.

Και ίσως καταφέρω όχι μόνο να αισθανθώ ικανότερος και πιο ενδυναμωμένος παρά την πρόσκαιρη δυσαρέσκεια.
Ίσως καταφέρω παράλληλα να κερδίσω πολύτιμο χρόνο αλλά και να γλιτώσω από μάταιο πολλές φορές κόπο.

 

 

Photo by Jukan Tateisi on Unsplash

 

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

https://ereismacoach.com/wp-content/uploads/2018/07/Ereisma_logo_RGB-160x160.png

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Copyright by ereisma. All rights reserved.

Web Design Supervisor – Skafandro

Copyright by ereisma. All rights reserved.

Web Design Supervisor – Skafandro