Uncategorized DON’T PANIC

March 20, 2020

Τι;
No shopping? No manicure, no pedicure? No beer με τους κολλητούς and no ouzeri? Μα πως; Πως θα αντέξω;

Οι πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, φαίνεται να απειλούν όλο και εντονότερα την ψυχολογική μας ασφάλεια και όχι την οργανική.

Η επιβολή της απομόνωσης ως το κυριότερο μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης, έχει ως επίπτωση περισσότερος κόσμος να «ασθενεί» αυτή τη στιγμή από ανασφάλεια, φόβο, αίσθηση στέρησης της ελευθερίας και αβεβαιότητα για το μέλλον, παρά από οποιουδήποτε είδους ιό.

Και σκέφτομαι: Αφού πρώτα κάνω ότι μπορώ για τη διαφύλαξη της οργανικής υγείας, είναι απαραίτητο να εστιάσω την προσοχή μου προς την ενίσχυση της ψυχικής μου υγείας, ώστε να γίνω πιο ικανή να αντέξω. Κάτι που πιθανόν μου φανεί χρήσιμο και σε μελλοντικές δύσκολες καταστάσεις.

Αναρωτιέμαι καθημερινά τι μπορώ να κάνω και παραθέτω κάποια από όσα σκέφτομαι.

  1. Πρώτα απ’ όλα, ελέγχω τη συμπεριφορά μου. Πειθαρχώ και ακολουθώ τις οδηγίες για τη διαφύλαξη της οργανικής υγείας, της δικής μου και των άλλων. Λέγεται ότι όσο περισσότερο μείνω σπίτι τόσο λιγότερο αυστηρά μέτρα θα χρειαστεί να εξαγγελθούν. Αν και καθόλου δεν μου αρέσει, αν και είναι δύσκολο, σκέφτομαι ότι το όφελος είναι τεράστιο. Και δεν θα είμαι μέσα για πάντα.
  2. Για να μη με κατακλύζει ο φόβος και ο πανικός, ενημερώνομαι μόνο από έγκυρες πηγές μειώνοντας στο ελάχιστο το χρονικό διάστημα της ενημέρωσης. Αποφεύγω να ασχολούμαι και να συζητώ το θέμα όλη την ώρα. Είναι κατανοητό ότι θέλουμε να ενημερωνόμαστε επειδή νιώθουμε ότι έχουμε ένα είδος ελέγχου. Ωστόσο η υπερπληροφόρηση το μόνο που καταφέρνει είναι να εντείνει τον πανικό και το φόβο μου. Εδώ ένα σχετικό άρθρο.
  3. Έχω επίγνωση των σκέψεων μου. Όταν αντιληφθώ ότι με κατακλύζουν ο πανικός και η υπερβολική ανησυχία, αποσπώ την προσοχή μου από το αναμάσημα καταστροφικών σκέψεων. Η απόσπαση της προσοχής διακόπτει την αλληλουχία των σκέψεων που διαιωνίζουν τη θλίψη και το άγχος. Χρησιμοποιώ τακτικές ανύψωσης της διάθεσής μου όπως:
  • Αναζητώ μια διαφορετική σκοπιά των πραγμάτων.
  • Εφαρμόζω τεχνικές χαλάρωσης ή mindfulness.
  • Συμμετέχω σε ένα πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής ή γιόγκα ή χορού στο σπίτι. Υπάρχουν άφθονες στο YouTube.
  • Μηχανεύομαι ένα μικρό θρίαμβο ή μια εύκολη επιτυχία όπως για παράδειγμα να καταπιαστώ με κάποια μικροδουλειά στο σπίτι που είχε παραμεληθεί για πολύ καιρό. Ή ασχολούμαι με κάτι που από καιρό ανέβαλα και το διεκπαιρεώνω.
  • Στρέφομαι προς μια ανώτερη δύναμη. Μερικοί άνθρωποι είναι ικανοί να βρουν ανακούφιση μέσα από την προσευχή.
  • Κάνω κάτι just for fun. Αναζητώ απλά καθημερινά πράγματα που μπορώ εύκολα να κάνω στο σπίτι. Βάλτε το αγαπημένο σας τραγούδι σε εφαρμογή καραόκε και τραγουδήστε με την ψυχή σας. Το πιθανότερο είναι ότι θα γελάσετε. Πιθανόν να γελάσουν και άλλοι.

Υπάρχουν αρκετές από τις βασικές μου ανάγκες, η ικανοποίση των οποίων απειλείται απο την παρούσα κατάσταση. Η ανάγκες της ασφάλειας, της ελευθερίας και της ευχαρίστησης είναι κάποιες από αυτές.
Εύχομαι όλα όσα βιώνουμε να είναι σύντομα περαστικά και να μας κάνουν πιο ικανούς να διαχειριζόμαστε δυσκολίες και εμπόδια. Επειδή ένα είναι σίγουρο. Κανείς δεν θα βγει από την συγκυρία ανεπηρέαστος.

Πηγές: Psychology Now, Εναλλακτική Δράση, Η συναισθηματική νοημοσύνη – Daniel Goleman, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Photo by Captionery on Unsplash

 

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

https://ereismacoach.com/wp-content/uploads/2018/07/Ereisma_logo_RGB-160x160.png

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Copyright by ereisma. All rights reserved.

Web Design Supervisor – Skafandro

Copyright by ereisma. All rights reserved.

Web Design Supervisor – Skafandro