ΔράσηΕναλλακτικέςΚίνητροΠειραματισμός Πως πλάθω την πραγματικότητά μου

January 31, 2019

Οτιδήποτε βιώνω στη ζωή μου βρίσκεται εντός της ζώνης άνεσής μου.

Αν αναρωτιέμαι για παράδειγμα, γιατί παραμένω σε μια εργασία η οποία δεν με ικανοποιεί σε κανένα επίπεδο, η απάντηση πιθανόν να είναι: επειδή εκεί νιώθω άνετα.
Επειδή εκεί νιώθω ότι ανήκω, άσχετα αν αυτή η διαπίστωση μου αρέσει ή δεν μου αρέσει.

Σκεφτείτε το λίγο, ποια είναι η εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας;

Είναι η εικόνα ενός πετυχημένου επιχειρηματία ή είναι η εικόνα ενός μισθωτού με τον κατώτερο μισθό;
Είναι η εικόνα κάποιου που ζει – ως επι το πλείστον – με ηρεμία και απλότητα ή είναι η εικόνα κάποιου που ζει με εντάσεις, θόρυβο και αγωνία; Συμφωνεί η εικόνα που έχω για τον εαυτό μου με την τωρινή πραγματικότητα;

Το πιθανότερο είναι ότι συμφωνεί. Συμφωνεί με την ιδέα που έχω για τον εαυτό μου. Όχι με αυτό που επιθυμώ. Όχι με αυτό που θα ήθελα να είμαι. Αλλά με αυτό που πιστεύω ότι είμαι.
Προσαρμόζω ασυνείδητα το επίπεδο της ζωής μου – της εργασίας, των οικονομικών απολαβών, της ψυχικής μου ηρεμίας – σε εκείνο το βαθμό με τον οποίο είμαι εξοικειωμένος.

Μπορεί να λέω ότι θέλω να βελτιώσω τα οικονομικά μου αλλά αν το εξετάσω, η αυτο-εικόνα μου είναι διαφορετική. Γι’ αυτό το λόγο οι περισσότεροι που κερδίζουν το λαχείο χάνουν ή ξοδεύουν τα χρήματα που απέκτησαν μέσα σε λίγα χρόνια. Δεν έχουν αλλάξει το εσωτερικό τους όριο, δεν έχουν ανεβάσει τον πήχη της εσωτερικής τους άνεσης με αποτέλεσμα να μη μπορούν να διαχειριστούν αυτό το νέο επίπεδο.

Μια παρόμοια ζώνη άνεσης έχουμε και για τα εστιατόρια που τρώμε, το αυτοκίνητο που οδηγούμε, τα σπίτια στα οποία ζούμε ακόμα και το είδος των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε.
Αν λοιπόν θέλω να ανεβώ επίπεδο σε κάποιο τομέα της ζωής μου θα χρειαστεί να κάνω κάτι ώστε να αλλάξω την ζώνη άνεσής μου,
όπως και την εικόνα που έχω για τον εαυτό μου.
Και κάθε προσπάθεια για αλλαγή προκαλεί δυσφορία.
Επειδή “Αν αυτό που βιώνετε βρίσκεται έξω από τη ζώνη άνεσής σας το σώμα σας θα στείλει μηνύματα νοητικής έντασης ή σωματικής δυσφορίας στον οργανισμό σας. Για να αποφύγετε αυτή τη δυσφορία, επαναφέρετε τον εαυτό σας στη ζώνη άνεσής σας”. (Jack Canfield, Η Επιτυχία Βήμα Βήμα).

Αν θέλω να προοδεύσω σε οποιοδήποτε τομέα, να αναπτυχθώ ή να αποκτήσω μια νέα δεξιότητα, θα χρειαστεί να γνωρίσω πρώτα από όλα τον εαυτό μου. Και μετά θα χρειαστεί να εκπαιδευτώ ώστε να διαφοροποιήσω το σημείο στο οποίο αισθάνομαι άνετα.
Αν θέλω να μάθω να οδηγώ, θα χρειαστεί να πάρω μαθήματα οδήγησης με ένα δάσκαλο. Αυτό δεν με κάνει αυτόματα να οδηγώ με άνεση. Στην αρχή θα δυσκολευτώ. Θα φοβάμαι. Θα κάνω λάθη.
Αλλά έτσι θα κατακτώ βήμα το βήμα κάθε νέο επίπεδο ώσπου να φτάσω στο σημείο άνεσης.

Το ερώτημα είναι:
Πόσο γνωρίζω τον εαυτό μου;
Πόσο γνωρίζω τι είμαι διατεθειμένος να κάνω; Να δεχτώ και να υπομείνω τη σωματική και νοητική δυσφορία αυτής της προσπάθειας;
Είναι δύσκολο το πέρασμα, συμφωνώ. Είναι και άκρως εκνευριστικό θα έλεγα.
Είναι όμως επίσης απαραίτητο για οποιαδήποτε αναβάθμιση.
Και αν αποδεχτούμε οτι έτσι έχουν τα πράγματα και αρχίσουμε το ταξίδι θα ανακαλύψουμε κάτι σπουδαίο:
Η δυσφορία και η δυσκολία, είναι προσωρινά.
Η αναβάθμιση είναι μόνιμη.

 

Photo by adrian on Unsplash

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

https://ereismacoach.com/wp-content/uploads/2018/07/Ereisma_logo_RGB-160x160.png

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Copyright by ereisma. All rights reserved.

Web Design Supervisor – Skafandro

Copyright by ereisma. All rights reserved.

Web Design Supervisor – Skafandro